Digitale zorg voor Brabantse ouderen

Het echtpaar Nuijten is een van de 650 huishoudens in West-Brabant die aangesloten zijn of worden op BrabantConnect.Tonny en Jac. Nuijten wonen in een rijtjeshuis in Hoeven. Jac. (66) weet de weg op internet wel te vinden, hij heeft er een cursus voor gevolgd en heeft thuis een computer staan. Tonny (62) is slecht ter been en kan hierdoor minder makkelijk naar buiten. Ze weet niets van computers. Sinds kort heeft de Hoevense de beschikking over een speciaal aanraakscherm waarmee ze contact kan leggen met de buitenwereld. Hoewel ze geen enkele ervaring met computers heeft, weet ze het scherm al goed te bedienen. "Het is helemaal niet moeilijk, je hoeft het scherm alleen maar aan te raken."

Het echtpaar Nuijten is een van de 650 huishoudens in West-Brabant die aangesloten zijn of worden op BrabantConnect. Het gaat om een project van zorgaanbieder Surplus, ict-leverancier Mextal, AreaConsult (bureau voor beleids- en organisatieontwikkeling), Avans Hogeschool en Sharecare, een bedrijfje dat onder meer de planning van mantelzorgers uit handen neemt. De organisaties werken samen met een groot aantal gemeenten. Met een subsidie van ruim 760.000 euro is het samenwerkingsverband een proef begonnen die tot volgend jaar oktober loopt. Ouderen en chronisch zieken die zelfstandig wonen, krijgen een aansluiting op het digitale netwerk dat niet alleen zorg op afstand biedt, maar ook andere diensten. "Doel van dit communicatieplatform is om die mensen een hoge mate van comfort te bieden. Zo houden ze de regie over hun eigen leven", zegt Arno Rademaker, lector gerontologie aan de Avans Hogeschool in Breda.

"De mensen krijgen een jaar lang een gratis abonnement", zegt Marie-José Brandel, directeur keten- en productontwikkeling van Surplus. "Ze kunnen het systeem in via hun eigen computer of interactieve televisie en hebben ze die niet, dan plaatsen wij een speciaal aanraakscherm." BrabantConnect biedt deelnemers legio mogelijkheden om contact te leggen met de buitenwereld. Zo kunnen mensen beeldbellen met familie en vrienden. Ze leggen contact met de wijkverpleegkundige of huisarts. Ze nodigen via het netwerk andere deelnemers uit om koffie te drinken of een kaartje te leggen. Via het netwerk is het ook mogelijk om interactief aan activiteiten mee te doen die in een steunpunt voor ouderen plaatsvinden. Een bingo bijvoorbeeld. Personenalarmering, klusdiensten, wijkverpleging, de boodschappenservice van de supermarkt, bankzaken, het live volgen van een kerkdienst, mantelzorgers die kunnen aangeven wat hun agenda voor een bepaalde dag is, volgens de initiatiefnemers biedt BrabantConnect legio mogelijkheden. "Bovendien is het systeem heel eenvoudig te begrijpen. Deelnemers gebruiken het zonder op internet te verdwalen."

Tonny Nuijten uit Hoeven is blij met haar gloednieuwe aanraakscherm. Ze vindt het leuk om er spelletjes op te spelen, maar ze hoopt dat ze ook de huisarts via het netwerk kan raadplegen.
Brandel gaat ervan uit dat BrabantConnect een groot succes wordt. "De urgentie van dit soort projecten is er", vindt Brandel, "want Nederland vergrijst." En dus, zegt ze, rijzen de kosten van de zorg de pan uit. "Kosten waarop bespaard kan worden als mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, iets wat veel ouderen zelf ook graag willen."

Brandel denkt dat over vijf jaar tienduizenden West-Brabantse ouderen en chronisch zieken op BrabantConnect zijn aangesloten. "We hopen dat het netwerk zich als een olievlek zal verspreiden."

Uit BN de Stem, vrijdag 10 september 2010