BrabantConnect in beeld bij landelijke politiek

Elco Brinkman, lijsttrekker voor het CDA in de Eerste Kamer, staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten en gedeputeerde Brigite van Haaften brachten dinsdagmiddag 22 februari een werkbezoek aan Surplus woonzorgcentrum Fendertshof in Fijnaart. Zij bezochten daar BrabantConnect, een project in het kader van het programma Slimme Zorg. Dit programma, dat de provincie Noord-Brabant in 2008 startte, heeft als doel om de toepassing van ICT-diensten op het gebied van zorg, gemak en comfort in huis te stimuleren.

Daardoor kunnen ouderen en chronisch zieken langer zelfstandig thuis blijven wonen en deelnemen aan de samenleving. In zestien samenwerkingsprojecten verspreid over Brabant worden de slimme ICT-oplossingen nu toegepast, met financiële steun van de provincie. Surplus, Mextal, ShareCare en Avans zijn de projectpartners in het project van BrabantConnect.

BrabantConnect voorziet ouderen en chronisch zieken van digitale diensten, waarmee bijvoorbeeld de verpleegkundige vanuit de zorgcentrale direct ziet hoe de cliënt eraan toe is. Een consult met een huisarts gaat op dezelfde manier als een gesprekje met de adviseur van de bank. BrabantConnect sluit straks 650 huishoudens in West-Brabant aan op een digitaal netwerk dat niet alleen zorg biedt, maar ook andere diensten. Ouderen hebben met BrabantConnect zelfs videocontact met hun kinderen. En camera's maken het mogelijk om mee te kijken in de woning van de ouderen. Maar alleen als zij dat willen.

Nadat de gasten een prestatie kregen over BrabantConnect konden ze zelf aan de slag. De gasten werden zeer enthousiast over het beeldbellen met een gebruiker van BrabantConnect. De staatssecretaris opperde zelfs om samen met haar moeder ook gebruik te maken van BrabantConnect. "We hebben met mijn moeder als een aantal zaken op het gebied van videocommunicatie geprobeerd maar dit platform zou iets zijn wat zij gemakkelijk kan begrijpen" BrabantConnect hoopt de staatssecretaris en haar moeder binnenkort ook welkom te kunnen heten als deelnemers.

Elco Brinkman gaf bij de rondleiding door het woonzorgcentrum aan dat dit een goed voorbeeld is van ‘naar buiten bouwen'.  Het gebouw biedt niet alleen goede faciliteiten voor de bewoners, maar nodigt vanwege de ‘open bouw' ook de omwonenden uit om een bezoek te komen brengen. Dit sluit perfect aan bij de gemeenschapsgedachte van BrabantConnect: niet alleen voorzieningen dichtbij bieden, maar ook ervoor zorgen dat mensen elkaar kunnen ontmoeten!

Kortom, de politici waren erg onder de indruk van het bezoek. Gedeputeerde Brigite van Haaften, die het project uiteraard kende: "De kracht van Slimme Zorg is het delen van kennis. Doordat alle partners hun kennis overdragen, wordt iedereen in Brabant hier beter van."

Op 6 oktober 2011 zet BrabantConnect wederom haar deuren wagenwijd open. Dan is namelijk het BrabantConnect congres in Etten-Leur. We zullen onze ervaringen delen en de toekomst van BrabantConnect presenteren. De politici zijn al uitgenodigd, maar alle gebruikers van BrabantConnect natuurlijk ook. Zet het alvast in uw agenda!

Bekijk hier videoreportage van Brabant10 nieuws »