Bellen via een beeldscherm

Alle ouderen in West-Brabant moeten vanaf 2015 via een beeldscherm in contact kunnen komen met instanties en familie. Dat doel heeft zorginstelling Surplus, die met geld van de provincie een proef start in Hoeven, Oud Gastel en Willemstad. Per plaats krijgen 25 ouderen dit jaar gratis aansluiting op het beeldbellen. "Ze krijgen in hun woonkamer een beeldscherm met afbeeldingen, als daarop gedrukt wordt, ontstaat de verbinding. Mensen zien elkaar op het scherm", zegt Anne-Marie Spaninks van Surplus. "De kansen zijn enorm...

Alle ouderen in West-Brabant moeten vanaf 2015 via een beeldscherm in contact kunnen komen met instanties en familie. Dat doel heeft zorginstelling Surplus, die met geld van de provincie een proef start in Hoeven, Oud Gastel en Willemstad. Per plaats krijgen 25 ouderen dit jaar gratis aansluiting op het beeldbellen. "Ze krijgen in hun woonkamer een beeldscherm met afbeeldingen, als daarop gedrukt wordt, ontstaat de verbinding. Mensen zien elkaar op het scherm", zegt Anne-Marie Spaninks van Surplus. "De kansen zijn enorm. Van huis uit kan overlegd worden met een bank, een supermarkt, familie, vrienden, met het loket van Surplus over de maaltijden, maar we kunnen ook een camera bij de voordeur hangen, zodat binnen te zien is wie heeft aangebeld. Waarom geen camera op de markt van een dorp hangen, zodat de ouderen daarnaar kunnen kijken."

Het beeldbellen bestaat al in Oost-Brabant. Het zorgt volgens Spaninks voor meer veiligheid, minder vereenzaming en meer comfort voor wie zijn huis niet uit kan. Door de dienst kunnen ouderen langer zelfstandig thuis wonen. Initiatiefnemer Viedome heeft het concept uitgebreid met diensten als een 'goede morgen service' en 'venster op de wereld'.

Avans werkt aan een behoeftenonderzoek bij toekomstige gebruikers. Op het beeldscherm wordt naast diensten op de gebieden van welzijn, zorg en veiligheid waarschijnlijk ook ontspanning aangeboden, zoals spelletjes. Het beeldbellen kan ook op de eigen computer geïnstalleerd worden, als die maar is aangesloten op internet en voorzien is van geluidskaart en webcam.

Woensdag is de eerste informatiebijeenkomst over het beeldbellen in Oud Gastel, vrijdag in Hoeven en op 19 april in Willemstad. Steeds om 14.00 uur in het PlusPunt. Volgend jaar moeten er 350 West-Brabantse ouderen op het systeem zijn aangesloten.


Bron: BN de stem